Magia zapachu, fakty i mity

Zapach w restauracji

Zapach w restauracji

Wydawałoby się, że zapach jest ostatnią rzeczą, której potrzebują restauracje. Przecież właśnie w tym miejscu powinno pachnieć najprzyjemniej. Jednocześnie jak to zrobić, jeśli każdy z klientów zamawia inne danie? Poza tym nie zawsze wchodząc do restauracji mamy ochotę na wszystkie zapachy potraw, które dostępne są w menu. Właśnie dlatego szczególnie ważne jest zastosowanie aromamarketingu w branży gastronomicznej.

Zapachy, które neutralizują i zapraszają do najlepszych restauracji

To niezwykle istotne, by zastosować profesjonalny zapachy do miejsc, w które pragniemy zaprosić gości. W restauracji bowiem ogromnie ważna jest atmosfera. To ona sprawia, że goście chcą w niej przebywać dłużej i zamawiają dodatkową herbatę, kawę, czy sałatkę. Odpowiednio dobrany zapach w restauracji pozwoli poczuć się komfortowo, wykreuje ciepłą i zapraszającą przestrzeń, a także zneutralizuje nieprzyjemną woń, która może być związana z przygotowywaniem wielu potraw jednocześnie. Poza tym, dodatkowo, dobrze dobrany zapach może także pobudzać apetyt i zachęcać do kosztowania kolejnych przysmaków.

Marketing sensoryczny wspaniałą wizytówką Twojej restauracji

Dlaczego warto zdecydować się na aromamarketing mając swoją własną restaurację? Dlatego, że dzięki niemu można rozwiązać wiele problemów w bardzo szybki i przyjemny sposób. Dodatkowo odpowiednio dobrany zapach staje się najlepszą wizytówką danej restauracji i zapisuje się głęboko w podświadomości klientów. To sprawia, że częściej wracają, kojarząc dane miejsce z jeszcze większą przyjemnością. Ponadto profesjonalnie dobrany zapach zneutralizuje wszystkie przykre wonie, stworzy atmosferę świeżości i da poczucie bycia w odpowiednim miejscu. To sprawia, że Twoi goście będą dłużej delektować się jedzeniem, swoim towarzystwem i częściej wracać do takiej restauracji.

Zapachy zwiększają sprzedaż

Obecnie marketing sensoryczny zaczyna być doceniany w coraz szerszym kontekście. Jest cichym ambasadorem kolejnych marek i miejsc, które dzięki temu zaczynają być odwiedzane coraz bardziej tłumnie. Podobnie jest jeśli chodzi o restauracje. Wszystkie zapachy spożywcze, takie jak zapach pieczonego chleba, ciasta czy świeżo zmielonej kawy sprawiają, że klienci chętniej decydują się, by wejść do środka, zamówić, dłużej zostać, zarekomendować znajomym i wrócić. Pozwól, by profesjonalnie dobrany zapach w Twojej restauracji wyróżnił ją spośród wszystkich innych i stał się Twoją najlepszą reklamą.

Zapraszamy do kontaktu.

Powrót do listy