Magia zapachu, fakty i mity

Zapach w restauracji

zapach w restauracji

Zapach w restauracji

Wydawałoby się, że zapach jest ostatnią rzeczą, której potrzebują restauracje. Przecież właśnie w tym miejscu powinno pachnieć najprzyjemniej. Jednocześnie jak to zrobić, jeśli każdy z klientów zamawia inne danie? Poza tym nie zawsze wchodząc do restauracji mamy ochotę na wszystkie zapachy potraw, które dostępne są w menu. Właśnie dlatego szczególnie ważne jest zastosowanie aromamarketingu w branży gastronomicznej.

Zapachy, które neutralizują i zapraszają do najlepszych restauracji

To niezwykle istotne, by zastosować profesjonalny zapachy do miejsc, w które pragniemy zaprosić gości. W restauracji bowiem ogromnie ważna jest atmosfera. To ona sprawia, że goście chcą w niej przebywać dłużej i zamawiają dodatkową herbatę, kawę, czy sałatkę. Odpowiednio dobrany zapach w restauracji pozwoli poczuć się komfortowo, wykreuje ciepłą i zapraszającą przestrzeń, a także zneutralizuje nieprzyjemną woń, która może być związana z przygotowywaniem wielu potraw jednocześnie. Poza tym, dodatkowo, dobrze dobrany zapach może także pobudzać apetyt i zachęcać do kosztowania kolejnych przysmaków.

zapach do restauracjiMarketing sensoryczny wspaniałą wizytówką Twojej restauracji

Dlaczego warto zdecydować się na aromamarketing mając swoją własną restaurację? Dlatego, że dzięki niemu można rozwiązać wiele problemów w bardzo szybki i przyjemny sposób. Dodatkowo odpowiednio dobrany zapach staje się najlepszą wizytówką danej restauracji i zapisuje się głęboko w podświadomości klientów. To sprawia, że częściej wracają, kojarząc dane miejsce z jeszcze większą przyjemnością. Ponadto profesjonalnie dobrany zapach zneutralizuje wszystkie przykre wonie, stworzy atmosferę świeżości i da poczucie bycia w odpowiednim miejscu. To sprawia, że Twoi goście będą dłużej delektować się jedzeniem, swoim towarzystwem i częściej wracać do takiej restauracji.

Zapachy zwiększają sprzedaż

Obecnie marketing sensoryczny zaczyna być doceniany w coraz szerszym kontekście. Jest cichym ambasadorem kolejnych marek i miejsc, które dzięki temu zaczynają być odwiedzane coraz bardziej tłumnie. Podobnie jest jeśli chodzi o restauracje. Wszystkie zapachy spożywcze, takie jak zapach pieczonego chleba, ciasta czy świeżo zmielonej kawy sprawiają, że klienci chętniej decydują się, by wejść do środka, zamówić, dłużej zostać, zarekomendować znajomym i wrócić. Pozwól, by profesjonalnie dobrany zapach w Twojej restauracji wyróżnił ją spośród wszystkich innych i stał się Twoją najlepszą reklamą.

Zapraszamy do kontaktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *